Tijdswinst en gemoedsrust

Verzekeringen moeten zorgen voor gemoedsrust. mensen willen weten dat voor hen wordt gezorgd en niet enkel op momenten dat het fout gaat. Ook bedrijven moeten zich gesteund voelen in hun bedrijfsvoering en bij nieuwe uitdagingen. Ze moeten weten dat ze een berekend risico kunnen nemen zonder bij pech genadeloos te worden afgestraft.

Het volstaat dus niet om enkel contact te hebben met een klant bij een schadegeval of vervanging van risico maar het is veel belangrijker gemoedsrust te bezorgen tijdens het leven van de klant. Comfortplan voorziet een aanpak waarbij de relatie makelaar/klant volledig herdacht is en gebaseerd is op tijdswinst en gemoedsrust. Interesse in een online-demo van Comfortplan?

Leg dan een afspraak vast via volgende link: https://lnkd.in/dSDSfXF

Leave a reply